„Lietuvos gastronomijos savaitės“ gidas – ką aplankyti? (II dalis)
Kasmetinė „Vilniaus gastronomijos savaitė“ šiemet tampa visos Lietuvos švente. Net 33 šalies restoranai prisijungia prie šio projekto ir šią savaitę, lapkričio 5–11 d., kviečia paragauti išskirtinius meniu rinkinius už fiksuotas kainas. Kaip išsirinkti, kur apsilankyti?
NENUGALIMA KLASIKA
Šioje kategorijoje yra Lietuvos restoranų klasika tapę restoranai, kurie jau veikia daugybę metų ir / arba yra įsikūrę istorinėse vietose. Visi jie šiemet dalyvauja „Lietuvos gastronomijos savaitėje“. Taigi nuo šiandien iki sekmadienio tai yra puiki galimybė aplankyti vietas, į kurias iki šiol galbūt nė nedrįsote užsukti.
** 20 Eur (už degustacinį meniu)
*** 30 Eur (už degustacinį meniu)
VILNIUS
IMPERIAL
Retas restoranas šiandien išlaiko visus klasikinius kanonus – nuo aptarnavimo, interjero iki turinio lėkštėje. „Imperial“ galima būtų pavadinti klasikos klasika.
„Lietuvos gastronomijos savaitės“ meniu labai trumpai: 3 patiekalų vakarienė, tačiau ne degustacinės principu, galima bus rinktis tiek užkandį (iš 6 variantų), tiek karštą patiekalą (iš 3), tiek desertą (irgi iš 3).
***
BALZAC
Būnant čia trumpam pasimiršta, jog esi čia, Vilniaus miesto širdyje. „Balzac“ atmosfera nukelia tiesiai į meilės miestą, kuriame Onorė de Balzacas rašė meilės laiškus – į Paryžių. Taigi šio restorano virtuvės stiliaus pristatinėti turbūt ir nereikia.
„Lietuvos gastronomijos savaitės“ meniu labai trumpai: patieks prancūzišką klasiką: firminę keturių svogūnų rūšių sriubą, midijas baltojo vyno padaže ir burnoje tirpstantį „Creme Brulee“.
***
DA ANTONIO
Pagal kelių pastarųjų „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje rinkimus, tai yra geriausia itališkos virtuvės vieta Lietuvoje. Tačiau ji išsiskiria ir tuo, kad tradicinė itališka virtuvė čia yra pateikiama moderniai.
„Lietuvos gastronomijos savaitės“ meniu labai trumpai: trys patiekalai, bet pagrindinis vilioja labiausiai. Tai – unikali namų gamybos pasta su šviežiais trumais. Beje, trumų šioje degustacinėje vakarienėje bus ir daugiau.
***
Hazienda Steakhouse
Dar viena nenugalima klasika „Lietuvos gastronomijos savaitės“ sąraše. Tai – kepsnių namai, duris atvėrę vieni pirmųjų Vilniuje, 1995 metais. Restoranas įsikūręs sostinės senamiestyje, XVI a. pastatytose patalpose.
„Lietuvos gastronomijos savaitės“ meniu labai trumpai: Specialiai šiai progai sukūrė naujus patiekalus, kurių nėra restorano a la carte. Siūlomi du skirtingi meniu: 20 Eur (3 patiekalai) ir 30 Eur (4 patiekalai).
** ir ***
STIKLIAI ALUDĖ
Tai yra ta vieta, kuri mūsų šalį, kultūrą bei tradicijas reprezentuoja aukščiausiu lygmeniu. Taigi, jei šią savaitę turite svečių iš svetur – šis „Lietuvos gastronomijos savaitės“ pasirinkimas – labai taiklus.
„Lietuvos gastronomijos savaitės“ meniu labai trumpai: plėšyta šoninė su garstyčiomis ir krapais ant keptos duonos, veršienos frikasė su grybais bei salierų piurė ir duonos samanės ledai.
***
ŽUVINĖ
Tai yra specializuotas žuvų ir jūros gėrybių restoranas, įsikūręs pačioje senamiesčio širdyje – Vilniaus Rotušėje. Taigi nenuostabu, kad ir ši vieta privalėjo patekti į nenugalimos „Lietuvos gastronomijos savaitės“ klasikos gidą.
„Lietuvos gastronomijos savaitės“ meniu labai trumpai: 4 patiekalų vakarienėje tik desertas – be žuvies. Taigi jūros skonių mėgėjai šią savaitę renkasi čia.
***
TELEGRAFAS
Dar viena nenugalima klasika su vaizdu į Vilniaus arkikatedrą. Restoranas yra įsikūręs „Kempinski Hotel Cathedral Square“. Čia su kiekvienu nauju meniu, patiekaluose atpažinsite vyraujančias pasaulines gastronomijos tendencijas.
„Lietuvos gastronomijos savaitės“ meniu labai trumpai: vienas prabangiausių sostinės restoranų siūlys dviejų tipų degustacinius meniu – pietūs (20 Eur) ir vakarienė (30 Eur). Kiekvienas jų susideda iš trijų patiekalų.
** ir ***
TRAKAI
APVALAUS STALO KLUBAS
Ši vieta „30 geriausių restoranų“ rinkimuose šiemet užėmė 12-ą vietą ir tai yra aukščiausias palypėjimas tarp visų į TOP 30 restoranų. „Apvalaus stalo klubo“ aplinka atvykusius nukelia į šiek tiek kitokį pasaulį ir priverčia atitrūkti nuo kasdienybės. Vaizdą į Trakų pilį puikiai papildo solidi, prabangi ir elegantiška erdvė.
„Lietuvos gastronomijos savaitės“ meniu labai trumpai. 3 patiekalai: Dzūkijos miškuose surinktų bei egzotiškų grybų sriuba, daržovių užkandis ir lėtai gaminta ėriuko kulninė.
***
KAUNAS
MONTE PACIS
Turbūt viena didžiausių „Monte Pacis“ sėkmės paslapčių – absoliučiai unikalios ir išskirtinės aplinkos bei kokybiškų paslaugų dermė. Restoranas, įsikūręs Pažaislio vienuolyno erdvėse, alsuoja istorija ir pasižymi aukštos kokybės virtuve.
„Lietuvos gastronomijos savaitės“ meniu labai trumpai: šefas Rokas Vasiliauskas jungs slaptus istorinius receptus, šviežius produktus iš nuosavo daržo, modernias technologijas į unikalią galimybę mėgautis šiuolaikinio restorano malonumais XVII a. Pažaislio vienuolyno ansamblyje. Lankytojų laukia 3 patiekalai ir šefo komplimentas.
***
Kasmet renkamas restoranas-žvaigždė
„Lietuvos gastronomijos savaitę“ vainikuos tradicinė Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF, kuri vyks jau lapkričio 8–10 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Jos metu bus paskelbtas ir geriausias restoranas – „Lietuvos gastronomijos savaitės žvaigždė“. O kas juo taps, nulems patys savaitės lankytojai portale „Skonis.lt“ atiduodami savo balsą labiausiai sužavėjusiam restoranui ir jo meniu.
„Lietuvos gastronomijos savaitės“ iniciatoriai – Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, partneriai – Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“.